2011. február 14., hétfő

Slackline

Tegnap délután a Majparkban lehetőségem volt kipróbálni ezt az új sportot, ami persze nem is új csak itthon kevesen, illetve nem olyan régen művelik. Gyakorlatilag két fa, oszlop, stb. közé kifeszített (és jól megfeszített) hevederen kell egyensúlyozni. Rendkívül jó szórakozás mindamellett, hogy javítja a koordinációt, az egyensúlyt, és a koncentrációt. Pofonegyszerűnek látszik, hogy az ember feláll a "kötélre" és végiglépdel rajta hanyag eleganciával. Az első lépéseket igazán félelmetes megtenni, viszont utána ahogy egyre jobban megnyugszik a kötéltáncos, máris príma, szórakoztató délutáni móka kerekedhet belőle.


A sportág kialakulása 1978 körülre tehető, amikor kreatív sziklamászók kifeszítettek egy nylon kötelet és sétáltak rajta. Senki nem tudja, hogy elsőként ki kezdte el csinálni, de a sziklamászás és a Slackline kéz a kézben járt, és fejlődött azóta a mászóközösségen belül.
 A sportnak több ága alakult ki az idők során. Tricklining, Waterlining, Highlining, Yoga Slacklining és a Freestyle Slacklining. A Tricklining az alap, mert a hevedert szinte bárhol kifeszíthetjük, például két fa közé. Itt nem a magasság számít, sőt épp elennkezőleg: alacsonyan kifeszített hevederen lehet biztonsággal gyakorolni a trükköket. A Waterlining ugyanez, csak víz felett csinálják. Ez jó, mert nagyobb móka, illetve ha nem jön össze a trükk és leesnénk, nem fáj. A Highlining már komolyabb, itt iszonyatos magasságokban kifeszített Slackline-on sétálnak át az emberek. Persze ilyenkor nem árt a biztonsági heveder, mert itt a leesés halálos lehet. A Yoga Slackliningnél meglepő módon Jóga pózokban állnak a hevederen, míg a Freestyle (vagy más néven Rodeo) Slacklining-nál pedig az egyensúlyozást lehet gyakorolni vagy fejleszteni egy alacsonyan kifeszített hevederen vagy kötélen.


1 megjegyzés: